TV műsor

Csehországban felgyorsult az infláció áprilisban

Gazdaság, 2021.05.11

Csehországban áprilisban éves összehasonlításban 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami tavaly szeptember óta a legnagyobb emelkedés - jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal kedden.

Az előző hónaphoz mérve átlagosan 0,8 százalékkal voltak magasabb az árak.

Az inflációt leginkább az üzemanyagok (16,5 százalék) és a dohányáruk (19,5 százalék) árának emelkedése befolyásolta. Márciushoz viszonyítva drágultak az alkoholos italok, a frissítők, a dohányáruk és az élelmiszerek is - közölte Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója.

Az áprilisi áremelkedés magasabb a vártnál, az elemzők 2,7 százalékos inflációra számítottak a márciusi 2,3 százalék után.

Tavaly júliustól idén márciusig az infláció folyamatosan csökkent Csehországban. Szakértői vélemények szerint májusban is gyorsulni fog az infláció, mert a hónap közepén hosszabb idő után kinyithat az összes kiskereskedelmi bolt, és nagyon valószínű, hogy sok helyen emelik az árakat.

Piaci elemzők az idén három százalék körüli éves átlagos inflációval számolnak.

A cseh statisztikai hivatal kedden az export- és az importárak márciusi alakulásáról is beszámolt. A kiviteli árak 2,5 százalékkal, a behozataliak pedig 1,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!