Csehországban mérséklődött az infláció novemberben

Gazdaság, 2020.12.10

Csehországban novemberben 2,7 százalékra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme az októberi 2,9 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Pénzügyi és piaci elemzők szerint a csökkenő trend várhatóan a következő hónapokban is folytatódni fog.

Az infláció mérséklődésére novemberben leginkább a lassabban növekvő élelmiszerárak voltak hatással. A burgonya ára novemberben éves szinten mintegy 20 százalékkal volt alacsonyabb, és lassult a hús valamint a gyümölcs árának az emelkedése is.

A növekedés irányába hatott viszont az alkohol drágulása, bár az áremelkedés lassúbb volt, mint a korábbi hónapokban. Az alkoholos italok novemberben 3,4 százalékkal, a dohányáruk 14 százalékkal drágultak. Magasabbak voltak a háztartási kiadások is: a lakbérek 2 százalékkal, a villanyáram 3,3 százalékkal emelkedett, és nőttek a vízdíjak is. A földgáz ára viszont csökkent, és olcsóbbak voltak az üzemanyagok is.

Havi összehasonlításban az árak októberhez viszonyítva stagnáltak.

A következő hónapokban folyamatosan csökkenni fog a nyomás az árak emelkedésére, ezért az infláció mérséklődésével lehet számolni - vélekedett Miroslav Novák, az Akcenta pénzügyi csoport elemzője.

A cseh jegybank célja, hogy az inflációs mutató két százalék környékén mozogjon - erősítette meg a héten Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója egy lapinterjúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!