Cseresnyés: a járvány előttihez közeli a nagykanizsai munkanélküliség

Gazdaság, 2021.04.30

Kisebb emelkedés után a koronavírus-járvány kitörése előtti időszakhoz közeli szintre mérséklődött Nagykanizsa és térsége munkanélküliségi rátája - közölte pénteki nagykanizsai sajtótájékoztatóján a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Cseresnyés Péter - az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára - arról beszélt, hogy az elmúlt tíz év alatt Magyarországon 12-13 százalékról 3,5 százalék körüli szintre csökkent a koronavírus-járvány kitöréséig a munkanélküliségi ráta, miközben a foglalkoztatottsági szint 52-53 százalékról 70 százalék fölé nőtt. A pandémia ellenére - a kormány válságkezelésének köszönhetően - nem emelkedett jelentősen a munkanélküliség, az országoshoz hasonlóak a nagykanizsai adatok is.

A dél-zalai városban és térségében 2010-ben 9,67 százalékos volt a nyilvántartott állástalanok aránya, ami 2020 elejére 4,6 százalékra csökkent. A világjárvány hatásaként tavaly márciustól növekedésnek indult ez az adat, ami elérte a 7 százalékot, de decemberre már ismét lecsökkent 5,4 százalékra - ismertette a képviselő.

Úgy vélekedett, hogy az adatok a kisebb hullámzás ellenére is stabil foglalkoztatottságról árulkodnak. A munkanélküliek számának növekedésében szerepet játszott, hogy a korábban külföldön dolgozó magyarok nagy számban tértek haza, s bár kezdetben nem találtak munkát, később azonban többségében el tudtak helyezkedni.

Cseresnyés Péter konkrét cégnevek említése nélkül beszélt arról, hogy a városban az elmúlt tíz évben letelepedett új cégek, intézmények vagy a már itt tevékenykedő - elsősorban gépipari - vállalatok nem ritkán három-négyszeres, vagyis cégenként több száz főt jelentő létszámbővítést hajtottak végre, míg más vállalkozásoknál 40-60 százalékos bővülés volt tapasztalható. Jelezte, hogy az újonnan épült javítóintézet vagy a Készenléti Rendőrség nagykanizsai bázisa is százas nagyságrendű új munkahelyet jelentett a városban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!