Csökkent a CEZ nyeresége az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.11

Az első negyedévben éves összehasonlításban 41 százalékkal 8,4 milliárd koronára (117,6 mld forint) csökkent a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nettó nyeresége - közölte a CEZ kedden Prágában honlapján.

Másfelől az üzemi bevételek négy százalékkal 59,1 milliárd koronára emelkedtek.

A legnagyobb cseh energetikai csoport az idei év első három hónapjában 15,9 terrawattóra áramot termelt, négy százalékkal kevesebbet, mint a tavalyi év első negyedében.

A CEZ üzemi nyeresége (EBITDA) az első negyedévben 19,9 milliárd koronát tett ki. Ez 6 milliárd koronával kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A visszaesés nagyobb a vártnál. Az elemzők általában 30 százalék körüli nyereségcsökkenéssel számoltak. Ennek alapvető okaként az összehasonlításként szolgáló tavalyi év magas adatait jelölték meg.

"Az első negyedév számai összhangban vannak elvárásainkkal" - jelentette ki Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő problémák ellenére a CEZ az idén mintegy 57-60 milliárd koronás EBITDA nyereséggel számol.

A CEZ az idén eladta romániai érdekeltségeit, ennek következtében a csoport nettó adóssága 27,5 milliárd koronával csökkent. Az adósság jelenlegi összegét a csoport nem hozta nyilvánosságra.

Csehországban a CEZ eladta a Pocerady szénalapú erőművét és a hasonló Prunérov erőmű egy részét leállította. A szénalapú erőművek részesedése a CEZ áramtermelésében ezzel 30 százalékkal csökkent.

Az egész évi adózott nyereséget a CEZ menedzsmentje 17-20 milliárd korona körüli összegben várja.

A CEZ részvényeinek 70 százaléka a cseh állam tulajdonában van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!