Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe áprilisban is

Gazdaság, 2023.05.18

Csökkent áprilisban - immár 13. hónapja folyamatosan - az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, ami alapján recesszióra lehet számítani az amerikai gazdaságban az év közepén.

A Conference Board gazdaságkutató intézet összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) áprilisban az előző havi értékéhez képest 0,6 százalékkal, 107,5 pontra csökkent, a márciusi 1,2 százalékos havi csökkenést követően.

Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 4,4 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2022 októbere és 2023 áprilisa közötti hat hónapos időszakra vonatkozóan, ami meredekebb teljesítménycsökkenést tükröz az előző hat hónapos periódus (2022. április-október) 3,8 százalékánál.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét és a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását. A Conference Board előrejelzése szerint a második negyedévben az amerikai gazdasági aktivitás visszaesése várható, ami enyhe recesszióhoz vezet az év közepén - kommentálta az eredményeket Justyna Zabinska-La Monica, a The Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!