Csökkent a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban

Gazdaság, 2019.05.30

Csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban áprilisban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 1,5 százalékkal 104,3 pontra esett a márciusi 105,9 pontról.

Tavaly áprilishoz képest ez 2,0 százalékos csökkenést jelent, egy éve még 106,4 ponton állt az index értéke. Már a 16. egymást követő hónapban csökkent az index értéke éves összehasonlításban.

Elemzők havi szinten 0,9 százalékos emelkedést vártak a márciusi 3,9 százalékos növekedés után, éves összevetésben pedig 3,2 százalékos csökkenésre számítottak az előző havi 1,2 százalékos visszaesés után.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy nem aggódik a csökkenő számok miatt, mivel az értékesítésben még nem jelent meg olyan, a vásárlási kedvet növelő tényezők hatása, mint például a jelzáloghitelek kamatának csökkenése. "Bár az előző hónap adatai az aláírt szerződések számának enyhe csökkenését mutatják, a jelzáloghitel-kérelmek és a fogyasztói bizalom stabilan nőtt. A következő hónapokban mindenképpen emelkedni fog a lakásértékesítések száma" - mondta.

A 30 éves jelzáloghitelek átlagkamata novemberben 5 százalék fölé emelkedett, majd decemberben csökkenésnek indult, és februárban 4,5 százalék, márciusban pedig már csak 4 százalék körül mozgott.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac csütörtökön közölte, hogy a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 3,99 százalékra, 16 havi mélypontra, csökkent május utolsó hetében, a 15 éves hiteleké pedig öt bázisponttal 3,46 százalékra mérséklődött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!