Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.10.07

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten az Egyesült Államokban, miközben szeptemberben emelkedésnek indult az elbocsátások száma.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 326 ezerre süllyedt az október 2-ával zárult héten, ami 38 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 364 ezres értéknél. Elemzők is csökkenésre, 348 ezres értékre számítottak.

Már a tizenegyedik egymást követő héten állt 400 ezer alatt az új segélykérők száma. Elemzők a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak mutatónak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 3500-zal, 344 ezerre kúszott fel.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

A szeptember 25-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 97 ezerrel, 2 millió 714 ezerre csökkent, ami tavaly március 14. óta a legalacsonyabb szint. Elemzők gyengébb adatra, 2,78 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 34 500-zal, 2 millió 765 ezerre mérséklődött, ami tavaly március 21. óta a legalacsonyabb szintet jelenti.

Valamivel több mint négymillió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a szeptember 18-ával zárult héten, több mint 850 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban. Szeptember elején még nagyjából 11 millió ember kapott valamilyen támogatást, utána drasztikusan csökkent számuk, mivel szeptember 6-án lezárult a járvány miatt elindított két szövetségi program, így egy csapásra több millió ember esett ki a munkanélkülieket támogató rendszerből.

Szeptemberben emelkedett az elbocsátott munkavállalók száma: a Challenger, Gray & Christmas munkaközvetítő és fejvadász cég adatai szerint az amerikai munkaadók 17 895 munkavállalót bocsátottak el, ami 14 százalékkal haladja meg az előző havit, de az egy évvel korábbihoz képest 85 százalékkal kevesebb. Augusztusban 15 723 munkavállalót bocsátottak el, ami 1997 júniusa óta a legkisebb szám. A harmadik negyedévben 52 260 munkahelyet számoltak fel, ami 1997 második negyedéve óta a legkisebb száma, és az előző negyedévhez képest 23 százalékkal kevesebb.

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját, hiányt okozott, nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Július végén rekordszámú, 10,9 millió nyitott álláshelyet tartottak nyilván. Sok szülő, főleg nők azonban nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt, sokan pedig félnek a járványtól, és inkább otthon maradnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!