Csökkent a munkanélküliségi ráta az OECD-tagállamokban márciusban

Gazdaság, 2021.05.10

Csökkent a munkanélküliségi ráta márciusban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 37 tagállamában, de így is 1,2 százalékponttal haladja meg a koronavírus-járvány robbanásszerű elterjedését megelőző utolsó hónapban, tavaly februárban mért szintet.

Az OECD honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint márciusban 6,5 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, 0,1 százalékponttal alacsonyabban az előző havi 6,6 százaléknál.

Tavaly márciusban még 5,5 százalékon, áprilisban viszont, a járvány csúcspontján, már 8,8 százalékon állt a mutató.

Összesen 42,65 millió ember keresett munkát márciusban az OECD-tagállamokban, köztük az euróövezet országaiban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Királyságban, Mexikóban és Kanadában.

Márciusban az euróövezetben 0,1 százalékponttal 8,1 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta. Európán kívül is a legtöbb országban esést mértek: Kanadában 0,7 százalékponttal, 7,5 százalékra, Kolumbiában 0,5 százalékponttal, 13,8 százalékra, Japánban 0,3 százalékponttal, 2,6 százalékra, Ausztráliában 0,2 százalékponttal 5,6 százalékra, Mexikóban ugyancsak 0,2 százalékponttal 4,3 százalékra és az Egyesült Államokban is 0,2 százalékponttal, 6,0 százalékra csökkent a mutató.

Izraelben viszont a lendületesen haladó oltási kampány ellenére is 0,3 százalékponttal, 5,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta.

Az OECD-országokban a 15-24 év közöttiek körében a munkanélküliség 0,3 százalékponttal, 13,3 százalékra csökkent márciusban, ami 2,0 százalékponttal haladja meg a tavaly februári értéket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!