Csökkent a tartós javak rendelésállománya áprilisban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.05.27

Csökkent az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke áprilisban, de az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában erős növekedést mértek, és a kiszállítások is stabilan emelkedtek, jelezve, hogy a vállalatok a második negyedév elején is lendületesen növelték állóeszköz-befektetéseiket.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett adatok szerint áprilisban az előző hónaphoz képest 3,2 milliárd dollárral, 1,3 százalékkal, 246,9 milliárd dollárra süllyedt a tartós javakra leadott új megrendelések értéke. Az előző 11 hónap mindegyikében emelkedést mértek.

Elemzők ezúttal is emelkedésre, 0,7 százalékra számítottak a márciusi 1,3 százalékos növekedés után.

A törést az okozta, hogy a globális csiphiány visszavetette az autógyártást.

Közlekedési eszközök nélkül számolva a tartós javakra leadott megrendelések 1,0 százalékkal bővültek. Elemzők 0,8 százalékos emelkedést vártak a márciusi 3,2 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban 22,4 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke áprilisban.

A kiszállítások értéke havi összevetésben 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 12,1 százalékkal emelkedett az év negyedik hónapjában.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategória, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 2,3 százalékkal nőttek. Elemzők 0,8 százalékos növekedést vártak a márciusi 1,6 százalékos emelkedés után.

Éves összevetésben 14,7 százalékos növekedést mértek ebben a kategóriában, ami jól tükrözi az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest stagnált a tartós javak új rendeléseinek értéke áprilisban, míg az előző hónapban még 2,2 százalékkal nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!