Csökkent a tartós javak rendelésállománya májusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.06.26

A vártnál is nagyobb mértékben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóiparában a tartós javakra leadott megrendelések értéke májusban a kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által szerdán közzétett jelentés tanúsága szerint.

Májusban az előző havihoz képest 3,3 milliárd dollárral, 1,3 százalékkal, 243,4 milliárd dollárra süllyedt a tartós javak új megrendeléseinek állománya. Elemzők csak 0,1 százalékos csökkenésre számítottak.

Az előző hónapban, áprilisban is csökkent a rendelésállomány, ráadásul a statisztikai intézet a visszaesés mértékét 2,1 százalékról 2,8 százalékra rontotta.

Hadiipari megrendelések nélkül 0,6 százalékkal csökkent a tartós javak rendelésállománya, míg áprilisban 3,3 százalékos volt a visszaesés. A közlekedési eszközöket nem számítva 0,3 százalékkal nőttek a tartós javak megrendelései az áprilisi 0,1 százalékos csökkenés után.

A májusi visszaesés is alapvetően arra vezethető vissza, hogy a polgári légiközlekedésben használt repülőgépekre leadott rendelésállomány - amely rendkívül változékony adat - 28,2 százalékkal csökkent, áprilisban pedig 39, 9 százalékkal esett vissza. A védelmi célú repülőkre és alkatrészekre leadott új megrendelések 15,3 százalékkal mérséklődtek az áprilisi 4,3 százalékos csökkenés után.

Kedvező, a stabilizálódásra utaló jel, hogy az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított tőkejavak megrendelései 0,4 százalékkal, a kiszállítások pedig 0,7 százalékkal nőttek májusban. Elemzők az új megrendelések 0,1 százalékos emelkedésére számítottak az áprilisi 1,0 százalékos csökkenés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!