Csökkent az amerikai kiskereskedelmi forgalom decemberben

Gazdaság, 2022.01.14

Az Egyesült Államokban csökkent a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma decemberben, az elemzők által várt stagnálás helyett.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke decemberben 626,8 milliárd dollárt tett ki, 1,9 százalékkal csökkent novemberhez képest, amikor 0,2 százalékos növekedést regisztráltak.

Éves összevetésben 16,9 százalékkal bővült a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma decemberben.

Tavaly a kiskereskedelmi forgalom 19,3 százalékkal haladta meg a 2020. évit.

A hazai össztermék (GDP) összetevői közül a fogyasztási kiadásokat leginkább lefedő kategória, azaz az autókat, az üzemanyagot, az építőipari termékeket és a vendéglátást sem tartalmazó kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest 3,1 százalékkal csökkent decemberben a novemberi 0,5 százalékos csökkenést követően.

A legnagyobb tételt jelentő jármű és járműalkatrész-eladások értéke havi összevetésben 0,4 százalékkal, éves szinten pedig 10,2 százalékkal nőtt decemberben. A ruhaneműk és cipők forgalma havi szinten 3,1 százalékkal csökkent, míg éves összevetésben 25,8 százalékkal nőtt.

A járműeladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma decemberben havi összevetésben 2,3 százalékkal esett, éves szinten viszont 18,8 százalékkal emelkedett.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás felelős a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadáért, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!