Csökkent az AutoWallis értékesítése az első negyedévben

Gazdaság, 2024.04.15

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.

A tájékoztatás szerint a visszaesést a nagykereskedelmi üzletágban a magas bázis és egyszeri technikai hatások, például a vörös-tengeri helyzet miatt megnövekedett tengeri szállítási határidők okozták. Az értékesítés volumene éves összevetésben 23,5 százalékkal, 8582 darabra csökkent a január és március közötti időszakban.

A társaság kiskereskedelmi üzletága viszont erősen indította az évet. Az újgépjármű-eladások 15,9 százalékkal 2424 darabra nőttek felülteljesítve a magyar piac 7,2 százalékos növekedési ütemét. A használt járművek piacán 22,8 százalékkal, 597-re nőtt az értékesítés - közölték.

A szervizórák száma 6,1 százalékkal 47 763-ra emelkedett, ezzel egyidőben a wigo car sharing tavalyi akvizíciójának köszönhetően megugrott a bérlések száma, 4556-ról 91 920-ra.

A rövidtávú gépjárműkölcsönzésben az AutoWallis által Magyarországon képviselt Sixt flottamérete 423 darabbal csökkent az első három hónapban, ugyanakkor a wigo 536 darabos állományának köszönhetően összesen 113 darabbal 3678-ra bővült a flottaméret, amely 3,2 százalékos éves bővülés.

A bérleti napok számának 11 százalékos visszaesése szezonálisnak tekinthető, ami a flottaméret csökkentésével együtt működési hatékonyságjavulást jelent - közölték.

A közleményben Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója kiemelte, hogy a következő negyedévekben a bázisidőszakhoz képest már növekedést várnak, így éves szinten érdemben bővülhet a két üzletágban az értékesített gépjárművek száma.

Az AutoWallis-csoport a közép- és kelet-európai régió 16 országában - Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Görögország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Észak-Macedónia, Magyarország - gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. A társaság célja, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.

Korábbi közlésük szerint tavaly újabb árbevételi csúcsot és jelentős nyereségnövekedést ért el a csoport. A több mint 366 milliárd forintos árbevétel 36 százalékkal, a 19,7 milliárd forintos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ugyancsak 36 százalékkal, a 9,8 milliárd forintos nettó eredmény 14 százalékkal haladja meg az előző évit.

Az AutoWallis papírjaival a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvény pénteken 151,5 forintot zárt, az elmúlt egy évben 88,6 és 168 forint közötti árfolyamon mozgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!