Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.04.22

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, hétről hétre egyre kevesebb munkavállalót bocsátanak el, és egyre több új munkahely jön létre, ahogy a járvány utáni újrainduló gazdaság utat enged a felgyülemlett keresletnek.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 547 ezerre süllyedt az április 17-vel zárult héten, ami 39 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 586 ezres értéknél.

Az egy héttel korábbi meredek csökkenés után elemzők emelkedésre számítottak, 617 ezres számot vártak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 27 ezer 750-nel, 651 ezerre esett a múlt héten.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az április 10-vel végződött héten 34 ezerrel, 3 millió 674 ezerre süllyedt. Elemzők jobb adatra, 3 millió 667 ezerre számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 41 ezer 750-nel, 3 millió 713 ezerre esett.

Összességében több mint 17,4 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban április első hetében, több mint 491 ezerrel több mint egy héttel korábban. Nagyjából egyharmaduk a meghosszabbított szövetségi programok révén jutott jövedelemhez, ami azt jelenti, hogy ők már legalább hat hónapja munkanélküliek.

Tavaly március óta már a második egymást követő héten állt 600 ezer alatt az új segélykérők száma, és így végre már alacsonyabb a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsnál, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva több mint 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

Az amerikai gazdaság újult erővel lábal ki a pandémiás válságból: emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Márciusban 916 ezer új munkahelyet teremtettek, tavaly augusztus óta a legtöbbet. A munkanélküliségi ráta 6,2 százalékról 6 százalékra csökkent, ami kevesebb mint fele a járvány csúcsán mért 14,8 százaléknak.

A járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek több mint 60 százalékát, 13,5 milliót sikerült azóta visszaállítani. A kongresszus költségvetési hivatala úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta több mint 32,6 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 25,17 milliót, a halottaké pedig az 583 ezret. Az oltási kampány gyorsan halad, a lakosság több mint 40 százaléka, 134,4 millió ember kapta meg az első dózist. A teljes körű védettséggel - azaz gyártótótól függően egy vagy több oltással - rendelkezők száma meghaladja a 87,59 milliót, ami a lakosság több mint 26,7 százalékát jelenti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!