Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.05.06

A vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten; a munkaerőpiacon egyre nagyobb a lendület, ahogy a gyorsan javuló közegészségügyi helyzet és a hatalmas állami pénzügyi támogatás hatására a gazdasági növekedés erősödik.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 498 ezerre süllyedt a május 1-vel zárult héten, ami 92 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 590 ezernél. A járvány kezdete, tavaly március közepe óta ez a legjobb érték.

Elemzők gyengébb adatra, 540 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 61 ezerrel, 560 ezerre esett a múlt héten.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az április 24-vel végződött héten 37 ezerrel, 3 millió 690 ezerre nőtt. Elemzők jobb adatra, 3,62 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag viszont 6750-nel, 3 millió 675 ezer 750-re esett.

Összességében több mint 16,15 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban az április 17-ével zárult héten, több mint 404 ezerrel kevesebb mint egy héttel korábban. Nagyjából egyharmaduk a meghosszabbított szövetségi programok révén jutott jövedelemhez, ami azt jelenti, hogy ők már legalább hat hónapja munkanélküliek.

Tavaly március óta először csökkent 500 ezer alá az új segélykérők száma, de még mindig messze meghaladja a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket, amelyet egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak tekintenek elemzők. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6,867 millióhoz viszonyítva azonban több mint 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

Az amerikai gazdaság újult erővel lábal ki a pandémiás válságból, emelkednek a fogyasztók kiadásai, tovább erősödik a feldolgozóipar, a munkaadók pedig bővítik a létszámot. Az ADP kimutatása szerint a márciusi 565 ezer után áprilisban 742 ezerrel emelkedett a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. A munkaügyi minisztérium pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó áprilisi munkaerőpiaci adatait. Elemzők 978 ezres emelkedést várnak az áprilisi 916 ezres növekedés után.

A kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a járvány sújtotta gazdaság megsegítésére. Ennek hatására is az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az amerikai gazdaság. Ez a második legerősebb ütem 2003 harmadik negyedéve óta, ezt csak a tavalyi harmadik negyedév múlja felül, amikor a koronavírus-járvány első brutális hullámát követő felpattanás 33,4 százalékos rekordnagyságú növekedést eredményezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!