Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.06.10

Tovább csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jelezve, hogy a gazdaság gyors újraindulásával párhuzamosan lendületesen bővül a foglalkoztatottság.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 376 ezerre süllyedt a június 5-ével zárult héten, ami 9 ezerrel kevesebb az egy héttel korábbi 385 ezernél. Tavaly március 14. óta ez a legjobb érték.

Elemzők valamivel jobb adatra, 370 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 25 ezer 500-zal, 402 ezer 500-ra esett a múlt héten, ami ugyancsak tavaly március közepe óta a legjobb érték.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

Már a második egymást követő héten állt 400 ezer alatt az új segélykérők száma, de még mindig messze meghaladja a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket, amelyet egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak tekintenek elemzők. A világjárvány idején mért csúcshoz, a tavaly március végi 6,867 millióhoz viszonyítva azonban eltörpül a kérelmek száma.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma.

A május 29-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 258 ezerrel, 3 millió 499 ezerre süllyedt. Elemzők gyengébb adatra, 3,6 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 35 ezer 250-nel, 3 millió 651 ezer 250-re csökkent.

Összességében több mint 15,3 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a május 22-ével zárult héten, csaknem 96 ezerrel kevesebb, mint egy héttel korábban.

A következő hetekben valószínűleg még tovább csökken a kérelmek száma, mivel a gyors ütemben újranyíló gazdaságban a vállalatoknak nagy szüksége van további munkavállalókra a növekvő kereslet kielégítésére.

Májusban 559 ezerrel emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,3 százalékponttal 5,8 százalékra csökkent. A májussal zárult három hónapban átlagosan 541 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, amely már meghaladta a 144,89 milliót. Ez azonban a koronavírus-járvány kirobbanása előtti, tavaly februári szinttől - több mint 152,5 milliótól - még mindig 5,1 százalékkal, azaz 7,6 millióval marad el.

A kormányzat az elmúlt egy év alatt közel hatezer milliárd dollárt fordított a gazdaság megsegítésére. Részben ennek hatására az első negyedévben szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az amerikai gazdaság. Ez a második legerősebb ütem 2003 harmadik negyedéve óta, ezt csak a tavalyi harmadik negyedév múlja felül, amikor a koronavírus-járvány első brutális hullámát követő felpattanás 33,4 százalékos rekordnagyságú növekedést eredményezett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!