Csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2021.03.16

Elemzők által várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés februárban az Egyesült Államokban, részben a Texas szövetségi államot sújtó zord időjárás miatt, aminek a következtében fel kellett függeszteni néhány olajfeldolgozó és vegyipari létesítmény működését.  

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 2,2 százalékkal csökkent az ipari termelés havi összevetésben a januári 1,1 százalékos növekedés után. Elemzők az ipari termelés szerény, 0,3 százalékos emelkedésére számítottak februárra.

Az Egyesült Államokban négy egymást követő hónap növekedés után februárban először csökkent az ipari termelés.

A feldolgozóipar termelése 3,1 százalékkal esett februárban januárral összevetve, amikor még 1,2 százalék növekedést regisztráltak. A szakértői várakozásokban a feldolgozóipai termelés 0,1 százalékos csökkenése szerepelt februárra. A februári zord téli időjárás hatásait nem számítva a feldolgozóipari termelés 0,5 százalékkal csökkent januárhoz képest.

Tavaly februárhoz viszonyítva 4,25 százalékkal csökkent az ipari termelés az Egyesült Államokban.

Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal esett vissza, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Februárban az ipari kapacitások kihasználtsága 73,8 százalékra csökkent a januári 75,5 százalékról, a szakértők a januárival megegyező adatra számítottak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!