Csökkent az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index

Gazdaság, 2020.12.01

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet kedden azt közölte, hogy az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,3 pontra süllyedt az októberi 46,9 pontról. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének zsugorodását jelenti.

Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index idén augusztus kivételével tavaly május óta rendre 50 pont alatt mozgott.

A koronavírus új hullámának további erősödése nyomán novemberben a kereslet és a termelés csökkent a legjelentősebben.

A Markit egyik elemzője szerint az orosz feldolgozóipari szektor teljesítménye legalább 2021 második negyedévéig biztosan zsugorodik, az idén 5,1 százalékkal csökken.

Oroszországban a feldolgozóipar adja a hazai össztermék (GDP) mintegy 16 százalékát.

Az orosz gazdaság növekedése tavaly 1,3 százalékra lassult az előző évi 2,5 százalékról. Elsősorban a koronavírus-járvány hatására az orosz hazai össztermék (GDP) 8 százalékkal csökkent az idei második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben még 1,6 százalékkal nőtt. A zsugorodás a harmadik negyedévben 3,6 százalékra lassult.

Elemzők 4 százalékos gazdasági visszaeséssel számolnak ebben az évben. Ez nagyjából megegyezik az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium 3,9 százalékos csökkenési előrejelzésével. A jegybank 4-6 százalékos GDP-csökkenést valószínűsít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!