Csökkentette idei GDP-növekedési előrejelzését a német iparszövetség

Gazdaság, 2021.09.20

Csökkentette a németországi gazdasági növekedési előrejelzését a német iparvállalatok szakmai képviseleti szervezete, a BDI legfrissebb negyedéves gazdasági jelentésében.

A BDI (Bundesverband der Deutschen Industrie e.V.) iparszövetség a második negyedévben elért lendületes növekedés ellenére is három százalékra mérsékelte az idei éves GDP-növekedésre tett előrejelzését az előző, júniusi prognózisában jelzett 3,5 százalékról.

A német kormány 3,5 százalékos GDP-növekedéssel számol 2021-re, az Európai Bizottság pedig 3,4 százalékos német GDP-növekedést prognosztizál.

Az első negyedévi 2 százalékos csökkenés után a második negyedévben 1,6 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék negyedéves bázison. A termelési érték 3,3 százalékkal maradt el a válság előtti szinttől. Ár- és naptári kiigazítással a második negyedévi GDP 9,4 százalékkal maradt el a 2020 második negyedévitől. Ez más euróövezeti gazdaságokéval összevetve kevésnek tűnik, de ahol nagyobb volt a növekedés, ott alacsonyabb volt a bázis is. A spanyol GDP például a második negyedévben 19,8 százalékkal, a francia 18,7 százalékkal, az olasz 17,3 százalékkal haladta meg az 2020 második negyedévit. Az Európai Unióban 13,2 százalékos volt a növekedés az Eurostat számításai szerint.

A német gazdasági növekedés motorjának az export számít. A BDI prognózisa szerint az árucikkek és szolgáltatások exportja az idén 8,5 százalékkal emelkedhet. A második negyedévben a német export 34,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 2,8 százalékkal haladta meg a 2019 második negyedévit. Németország kínai exportja az átlagnál lényegesen kisebb mértékben nőtt a második negyedévben, 16,3 százalékkal. Az Egyesült Államokba viszont 46,4 százalékkal, Olaszországba 50,0 százalékkal, Franciaországba 39,7 százalékkal, Lengyelországba 46,8 százalékkal, Magyarországra pedig 57,6 százalékkal.

A német import a második negyedévben 29,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest és 6,9 százalékkal haladta meg a 2019 második negyedévit. A kínai import növekedése is messze elmaradt az átlagtól, 6,2 százalék volt. A legnagyobb mértékben az oroszországi import nőtt, 95,3 százalékkal. Lengyelországból 36,9 százalékkal, Magyarországról 42,5 százalékkal növelte importját Németország a második negyedévben. Az amerikai import 27,2 százalékkal, a francia 30,4 százalékkal, az olasz 41,7 százalékkal nőtt.

A német GDP idei évre prognosztizált növekedési ütemének mérséklését a lakossági fogyasztásnak a korábban becsültnél kevésbé dinamikus alakulásával hozta összefüggésbe a jelentés indoklásában Joachim Lang, a BDI vezérigazgatója. Az év elején tapasztalt gyenge növekedés miatt már nem lesz lehetséges elérni a várt 1 százalékos éves növekedést.

Az év első hat hónapjában a lakossági fogyasztás a lehetőségek javulása ellenére is két százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A második negyedévre azonban a kilátások továbbra is meglehetősen jók. A nyári hónapokban közel 45 millióan álltak munkában, 193 ezerrel kevesebben mint a válság előtt. A GfK felmérése szerint a fogyasztók jövedelmi és foglalkoztatási várakozásai jobbak mint egy évvel korábban.

A BDI prognózisa szerint a fogyasztás az idén 1,6 százalékkal nő Németországban a 2020-as 3,2 százalékos csökkenés után. Ezen belül a lakossági fogyasztás nem változik, a közkiadásokon keresztül megvalósuló fogyasztás viszont 5,2 százalékkal emelkedik.

file:///C:/Users/imre.der/Downloads/20210920_Research_Quarterly_Report_Germany_III_2021.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!