Devizapiac - Visszaerősödött a forint az árfolyammélypontról

Gazdaság, 2022.07.06

Egy-másfél százalékot segített a forint árfolyamán az elért mélyponthoz képest az MNB szerdán délután tett jelzése az egyhetes betéti kamatok további emeléséről.

A forint szerdán a kora reggeli árfolyamához képest csaknem 3 százalékos gyengülés után új árfolyammélypontot ért el a főbb devizákkal szemben. Az euró legmagasabb jegyzése 416,95 forint, a dolláré 409,82 forint, a svájci franké 421,17 forint lett.

Ezeken a történelmi mélypontokon a forint árfolyama az év eleji kezdéshez képest 13,1 százalékkal állt gyengébben az euróval, 26,4 százalékkal gyengébben a dollárral, és 18,5 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke az MTI kérdésére szerdán, késő délután közölte, hogy a jegybank csütörtökön az egyhetes betét kamatának emelésével határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat, és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. Megerősítette egyúttal a jegybank elkötelezettségét az árstabilitás biztosítása mellett a rendelkezésére álló monetáris eszköztár minden elemének az igénybe vételével.

Bejelentését követően a forint 1-1,5 százalékot erősödött a főbb devizákkal szemben elért mélypontjához képest. Délután fél hatkor az eurót 411,68 forinton, a dollárt 404,30 forinton, a svájci frankot 416,70 forinton jegyezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!