Devizaswap-tenderrel simította a bankrendszeri likviditás átmeneti szűkülését az MNB

Gazdaság, 2019.06.19

Technikai jellegű, egyhetes futamidejű forintlikviditást nyújtó devizaswap-tendert tartott szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankrendszeri likviditás átmeneti szűkülésének ellensúlyozására, amelyen 150 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el csütörtöki értéknappal - tette közzé a jegybank a honlapján.

A meghirdetett mennyiség 308 millió euró (99,73 milliárd forint) volt, amelyre a bankok 1,337 milliárd euró (432,91 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB 149,91 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal, a swaptenderen 8 bank vett részt.

Az MNB kifejtette: a swaptender meghirdetését a bankrendszeri likviditás szempontjából autonómnak tekinthető, alapvetően átmeneti folyamatok indokolták.

A lakosság a Magyar Állampapír Plusz vásárlását jelentős mértékben korábban kibocsátott lakossági állampapírok visszaváltásával finanszírozta, amelyek nagy részét nem a Magyar Államkincstár hálózatában, hanem a bankokon keresztül váltották vissza. Ez a bankok mérlegében lévő lakossági állampapír-állomány felduzzadásához, ezzel együtt a bankközi likviditás szűküléséhez vezetett. A vállalatok negyedéves áfafizetése csütörtökön ugyancsak a likviditás további mérséklődését okozza.

A két hatás összességében a bankrendszer likviditásának átmenetileg olyan szintjét eredményezhette volna, amely nem lett volna összhangban a monetáris tanács korábbi döntéseivel.

Az egyhetes futamidejű devizaswap-eszköz alkalmazása technikai jellegű, amellyel az MNB hatékonyan tudja támogatni a bankrendszer likviditáskezelési tevékenységét, illetve a piaci hozamkörnyezet simítását.

A Magyar Nemzeti Bank kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon - írja közleményében az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!