DH: az adásvételek száma és a jelzáloghitelek összege is visszaesett

Gazdaság, 2022.08.01

Jelentősen csökkent júliusban a lakáspiacon az adásvételek száma, illetve a lakáscélú jelzáloghitelek összege is: a tranzakciók száma 8978 darab volt, a szerződések összege pedig 110 milliárd forintot tett ki - közölte a Duna House ingatlanközvetítő a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapjára hétfőn felkerült becslésében.

A cég által júliusra becsült 8978 lakóingatlan csere az előző hónaphoz képest 17 százalékos, az előző év azonos időszakához képest 20 százalékos csökkenést jelent.

Jelezték, hogy ehhez hasonló alacsony aktivitást a járvány sújtotta 2020-as év májusában tapasztaltak.

A rezsicsökkentés változásának bejelentése és a továbbra is emelkedő kamatkörnyezet lassította a piacot, a múlt héten bejelentett kormányzati döntések - 5 százalékos lakásáfa, a csok és a Babaváró kölcsön folytatása - azonban hosszabb távon erősíthetik a piaci aktivitást - írták.

A társaság által júliusra becsült 110 milliárd forintos jelzáloghitel összeg 17 százalékos csökkenés a tavaly júliusi 132,6 milliárd forintos tényadathoz képest, az idei júniusi becsléshez képest pedig 8 százalékos elmaradás.

Az ingatlanos cég a zöldhitel kifutása és az emelkedő kamatkörnyezet miatt a jelzáloghitel piacon továbbra is csökkenő volumenre számít.

A Duna House által kiadott becslés évközi, megközelítő adatot mutat, a cég által kiközvetített ingatlanok havi tranzakciószámát és a DH becsült piaci részesedését veszi alapul.

A cég részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 484 forinton zárt, az elmúlt egy évben árfolyama 400 és 608 forint között mozgott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!