Drasztikusan csökkenti karbonlábnyomát a pécsi Körber gyár

Gazdaság, 2024.06.06

Több mint 11 ezer négyzetméter felületű naperőművet telepített üzemcsarnoka tetőszerkezetére Pécsen a Körber Hungária Gépgyártó Kft., a forgácsolócsarnokban egy hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert is kiépít. A több mint hárommillió eurós beruházással legalább 450 tonnával mérséklődik a cég szén-dioxid-kibocsátása - közölte a vállalat csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben ismertetik: a napelemes rendszer 2450 kilowattpeakes (kWp) villamos teljesítménnyel rendelkezik. A fejlesztés a becslések szerint az iparvállalat áramigényének 25-30 százalékát fogja fedezni éves szinten.

A tervek szerint a jövő év végére a világ valamennyi Körber vállalata, így a pécsi is karbonsemlegesen fog működni - emelték ki.

A dohányipari és gyógyszeripari gépek és berendezések gyártásával, alkatrészellátásával foglalkozó Körber Hungária Gépgyártó Kft. - korábbi nevén Hauni Hungária Gépgyártó Kft. - Pécs és Baranya vármegye egyik legnagyobb iparvállalata. A társaság anyavállalata, a hamburgi székhelyű Körber AG több mint húsz országban, mintegy száz telephellyel rendelkezik, 12 ezer alkalmazottja van.

A magyarországi leányvállalat az egykori Sopianae Gépgyár csarnokainak és gépeinek megvásárlása után 1994-ben kezdte meg működését 210 alkalmazottal. A vállalat az elmúlt tíz évben több ütemben bővítette üzemterületét, az utóbbi években a dolgozói létszám már 900 és 1100 között mozgott, jelenleg is 1000 felett van.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Körber Hungária Gépgyártó Kft. 2023-ban 162,2 millió euró nettó árbevételt és 1,2 millió euró adózás utáni eredményt ért el. Egy évvel korábban 116,8 millió euró árbevétel mellett 2,6 millió euró volt a nyeresége.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!