Duna House: 40 százalékkal kevesebb unión kívüli külföldi fektette pénzét magyar lakóingatlanba tavaly

Gazdaság, 2021.10.14

Az Európai Unión kívüli vásárlók 2200 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet tavaly, ez több mint 40 százalékkal kevesebb a 2019-ben kiadott engedélyekhez viszonyítva - közölte a Duna House csütörtökön az MTI-vel.

Az ingatlanközvetítő vállalat jelezte: a visszaesést elsősorban a koronavírus-járvány okozta, a nemzetközi utazási korlátozásokra vezethető vissza.

A közleményben emlékeztettek, hogy külön kormányhivatali engedély szükséges a lakásvásárláshoz, ha a vevő nem az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai vagy Svájc állampolgára.

A Duna House a Miniszterelnökség által kiadott statisztika alapján közölte, hogy a legnagyobb arányban, 39 százalékban a kínai állampolgárok voltak jelen a lakáspiacon. Nemcsak a legnagyobb vásárlói réteget alkották, de a legdrágább ingatlanokra is ők szerződtek.

Az izraeliek és az oroszok is 8-8 százalékát adták tavaly a külföldi vevőknek, őket 5 százalékkal az ukránok követték. Rajtuk kívül nagyobb számban kerültek ingatlanok amerikaiak, törökök vagy szerbek birtokába.

Az unión kívüli külföldiek 74 százalékban budapesti lakást vettek. A fővárost Pest megye, majd Zala, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar követte a befektetési szempontból népszerű térségek listáján.

A tulajdonszerzés 93 százalékban adásvétel útján történt, de volt példa ajándékozásra és cserére is.

A beérkező kérelmek közül csak 33-at utasított vissza a kormányhivatal - jelezte a Duna House.

Az ingatlanközvetítő vállalat saját szakértőinek tapasztalatai alapján közölte azt is, hogy az EU-n belüli vevők közül a legtöbb - 2019-hez hasonlóan - tavaly is Németországból érkezett, legkedveltebb célpontjuk a főváros és a Balaton parti nyaralóövezetek voltak.

A Balaton az osztrákok és hollandok körében is népszerű, ők elsősorban a tó nyugati részénél vesznek ingatlant.

A környező országokból kevesebben érkeztek tavaly, mint egy évvel korábban, de még mindig jelentős arányt képviselnek a román, szlovák és osztrák vevők. Ők jellemzően a határvidékeken választanak ingatlanokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!