EBRD-elnök: minden eddiginél nagyobb az igény az EBRD-re a működési térségben

Gazdaság, 2023.05.17

Minden eddiginél nagyobb az igény az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) forrásai iránt a pénzintézet működési térségében - mondta szerdán a londoni székhelyű bank elnöke, a célok között említve Ukrajna EU-tagságát is.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott EBRD Szamarkandban zajló éves közgyűlésén Odile Renaud-Basso elmondta: a bank tavaly 1,7 milliárd euró finanszírozást nyújtott a háború sújtotta Ukrajnának, és további 200 millió euró befektetést mozgósított Ukrajna számára társfinanszírozás formájában más partnerbankok bevonásával.

Az EBRD elnöke a pénzintézet londoni központjában ismertetett szerdai felszólalásában megerősítette, hogy a bank a 2022-2023-as időszakra legalább 3 milliárd euró folyósítását vállalta Ukrajna részére, és ezt a vállalást teljesíti is.

Odile Renaud-Basso úgy fogalmazott: az EBRD idén is, és hosszú távon is folytatja Ukrajna támogatását, a háborús időszakban ugyanúgy, mint az újjáépítési idején, amikor Ukrajna már úton lesz az európai uniós csatlakozás felé.

Az EBRD az e héten Londonban bemutatott tavaszi regionális jelentésében közölte, hogy számításai szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) tavaly 29,1 százalékkal zuhant.

A bank az idén 1 százalékos, 2024-ben 3 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban.

Az EBRD-finanszírozások iránt megnyilvánuló minden eddiginél nagyobb igényről szólva Odile Renaud-Basso bankelnök szerdai beszédében felidézte, hogy a pénzintézet tavaly rekordösszegű, 13 milliárd eurót meghaladó új folyósítást nyújtott a tevékenységi térségéhez tartozó 38 országnak.

A hivatalos adatok szerint az EBRD 2022-ben 13,1 milliárd euró - az egy évvel korábbinál csaknem 3 milliárd euróval több - befektetést hajtott végre működési területén.

A bank az adatismertetéshez fűzött elemzésében is hangsúlyozta, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió után példátlan finanszírozási igény mutatkozott a működési térség ipari és banki szektorai részéről.

Az EBRD erre válaszul 2022 egészében, a teljes befektetési összegen belül 2,35 milliárd euró finanszírozást folyósított a közép- és kelet-európai EU-gazdaságoknak.

Ez is rekord volt: a bank hangsúlyozza, hogy ezek a gazdaságok eddig soha nem jutottak ennyi új EBRD-befektetéshez egy év alatt.

Magyarország 215 millió euró értékű EBRD-támogatásban részesült 2022-ben. Az EBRD tavalyi magyarországi folyósításai a pénzintézet tájékoztatása szerint a bankszektorra összpontosultak, elsősorban azzal a céllal, hogy a magyar bankok további hiteleket helyezhessenek ki a zöld átalakulást célzó programokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!