Eddigi legsikeresebb évét zárta a Gránit Bank tavaly

Gazdaság, 2022.05.26

Alapítása óta a legsikeresebb évét zárta 2021-ben a Gránit Bank: az előző évinél több mint kétszer nagyobb, 4,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el - jelentette be Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató a bank közgyűlését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: a 2010-ben alapított bank mérlegfőösszege éves átlagban 50 százalékkal nőtt az elmúlt 12 évben., 2021 végére közel 700 milliárd forintot ért el, az előző évinél 20 százalékkal többet, miközben a bankszektor éves átlagos növekedése 16 százalék volt.

Elmondta, hogy a bank tavaly mindegyik üzleti célszegmensében a piaci átlagot meghaladó növekedést ért el, és a hatékonysági mutatókban is jobban teljesített, mint az előző évben. A közel 4 milliárd forint adózás utáni eredményt a részvényesek egybehangzó döntéssel az eredménytartalékba helyezték, a bank idén sem fizet osztalékot. A 2021-essel együtt eddig a Gránit Bank tulajdonosai a megtermelt 11 milliárd forint adózás előtti eredményből mintegy 9 milliárdot forgattak vissza a bank tőkéjébe. Az eredményesség a jó időben, jó üzleti stratégia megválasztásának, a konzervatív hitelezésnek, a zöld-fenntartható működésnek és a digitális innovációk iránti elkötelezettségnek az eredménye Hegedüs Éva szerint.

Beszámolt arról is, hogy a növekedés továbbra is szektorátlag feletti az első négyhavi adataik alapján. Április végén a bank megtermelte az előző évi adózás előtti eredményének több mint 70 százalékát, 3,2 milliárd forintot, és csaknem 100 ezer ügyfélszámlát kezel. Az előző év márciusához képest a lakossági hitelállomány 36 százalékkal nőtt, szemben a 11 százalékos piaci átlaggal, míg a vállalati hitelállomány 31,2 százalékkal bővült a 20,5 százalékos piaci átlaghoz képest.

Tájékoztatása szerint 2021-ben a bank vállalati és lakossági hitel- és kötvény-állománya 26,3 százalékkal 264 milliárd forintra nőtt, a szektorszintű éves átlagos növekedés 18,8 százalék volt, míg a lakossági betétállomány több mint 30 százalékkal nőtt egy év alatt, kétszer akkora ütemben, mint a hazai bankoknál. A banki működés költséghatékonyságát jelzi, hogy a működési költség a mérlegfőösszeg arányában 1,1 százalék, ami mintegy fele a hazai bankszektor 2,1 százalékos mutatójának. A banki hitelállomány minőségét a nem teljesítő hitelek (NPL) mutatója jellemzi, amely 0,03 százalék, a bankrendszer 3,1 százalékához képest, a jegybank és az állam felé fennálló követeléseket nem számítva - sorolta.

Az utóbbi időszak innovációi közül kiemelte, tavaly november óta - a világon az első kereskedelmi bankként - elérhetővé tették a bank mobilapplikációjában az Öko kalkulátort, amellyel nemcsak követhetik a bankkártyás vásárlások szén-dioxid-kibocsátását, hanem azonnal semlegesíthetik is azt fák ültetésével, így a kalkulátor révén erősödik a fenntarthatósági szemlélet. A bank 2020-ban és 2021-ben is karbonsemlegesen működött. Alig egy éve Magyarországon elsőként bevezették a teljes értékű szelfi számlanyitást, 2021 második felében pedig a gyorsan lebomló zöld bankkártyát. A jelzáloghitelezés digitalizációjában piacra léptek az otthon kalkulátorral, amellyel 5 perc alatt elvégezhető az online hitel-előbírálat és a papíralapú, hiteligénylési dokumentumok helyett online kitölthető okosnyomtatványok várják az ügyfeleket. Hangsúlyozta, hogy a digitális megoldásokkal szükségtelenné válik, hogy bárki ügynökkel, tanácsadókkal merjen csak nekivágni a hitelfelvételnek, miközben az elektronikus csatornákon, videóbankon az összes lépésnél dedikált hiteltanácsadó segíti az igénylőt. A hiteligénylési folyamat további digitalizációjához jogszabályi változtatásokra is szükség van.

Kérdésre közölte: az extraprofitra kivetett adó "nem öröm", mivel senki nem számított arra a 2022-es üzleti terveiben. "Nem a mi hatáskörünk erről dönteni" - fogalmazott, ugyanakkor megérti azt a kormányzati törekvést, hogy a költségvetési hiányt helyre kell hozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!