Egyes kínai bankok nyilvánosságra hozták az Evergrande tartozásainak összegét

Gazdaság, 2021.09.24

Egyes kínai bankok pénteken nyilvánosságra hozták, hogy mennyival tartozik nekik az eladósodott China Evergrande Group.

China Evergrande Group A Zheshang Bank, amely egyike az Evergrande legnagyobb hitelezőinek, egy, a sanghaji értéktőzsde által üzemeltetett weboldalon feltett kérdésre válaszolva közzétette, hogy az ingatlanfejlesztő 3,8 milliárd jüannal (588 millió dollár) tartozik neki. A pénzintézet mindazonáltal azt is közölte, hogy elegendő biztosíték áll a rendelkezésére, így képes a felmerülő kockázat kezelésére, amely nem gyakorolna jelentős hatást a bankra.

A kelet-kínai Csiangszu tartományban működő Changshu Rural Commercial Bank (Csangsu Vidéki Kereskedelmi Bank) 3,9 millió jüanos (600 ezer dollár) tartozásról számolt be. A Sanghai Pudong Development Bank (Sanghaj Putung Fejlesztési Bank) nem tett közzé pontos összeget, de közölte, hogy kisebb, különálló projektekhez kapcsolódó hiteleket kölcsönzött az Evergrande-nek. A pénzintézet továbbá arról is beszámolt, hogy egyeztetéseket folytat a vállalatcsoporttal.

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. Aggodalmak szerint a Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számító vállalat törlesztési csődje fennakadásokat okozhat a kínai gazdaságban, vagy akár a pénzügyi világpiacokon is.

A cégcsoport hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kínai kormányzat 2017 óta egyre szigorította az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére.

Egyes gazdasági szakértők szerint Peking közbeavatkozhatna a hitelpiaci összeomlás elkerülése érdekében, ám elképzelhető, hogy másra helyezi a hangsúlyt.

Az Evergrande 2,3 ezer milliárd jüanos (350 milliárd dollár) vagyonával a kínai magánszektor egyik legnagyobb cégcsoportja, amely mintegy 280 városban működtet csaknem 1300 projektet, és több mint 200 ezer alkalmazottat foglalkoztat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!