Egyhangúlag döntött a jegybank monetáris tanácsa májusban az alapkamatról

Gazdaság, 2021.06.09

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az előző hónapban is ellenszavazat nélkül döntött arról, hogy az alapkamat 0,6 százalék, az egynapos és egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatláb 1,85 százalék, az egynapos jegybanki betét kamatláb mínusz 0,05 százalék marad - olvasható a május 25-i kamatdöntő ülés rövidített jegyzőkönyvében, amelyet szerdán tett közzé a honlapján a jegybank.

A testület ezúttal is az árstabilitást nevezte az elsődleges jegybanki célnak, és megállapította, hogy erősödik az infláció növekedési kockázata. A tartós emelkedés elkerülése érdekében a monetáris tanács készen áll a monetáris feltételek szigorítására - tették hozzá. Az értékelésben a júniusi inflációs jelentés előrejelzését kiemelt fontosságúnak tekintik.

A globális makrogazdasági és pénzpiaci folyamatokat továbbra is a járvány alakítja, de a világkereskedelem és a világgazdaság ipari termelése már meghaladja a válság előtti szinteket - írták. Hozzátették, hogy az MNB-hez hasonlóan egyelőre a térség más jegybankjai sem változtattak a kamatokon, de egyre több ország készül a monetáris kondíciók módosítására az inflációs kockázatok miatt.

Kiemelték, hogy Kínával és az Egyesült Államokkal ellentétben az eurózóna csökkenéssel kezdte az évet, de a magyar gazdaság negyedéves összevetésben nőtt az első három hónapban, felülmúlva a piaci várakozásokat. Jelentős visszaesést nem okozott a járvány harmadik hulláma sem, a gazdaságot kevésbé vetette vissza, mint az első.

Hozzátették, hogy az európai átlagnál gyorsabb nyitásnak köszönhetően a belföldi növekedés a második negyedévben felgyorsul, mértéke százalékban kifejezve kétszámjegyű is lehet. A gazdasági helyreállítás kilátásait jónak értékelték, amit azzal indokoltak, hogy a beruházási ráta magas, a munkanélküliség mértéke nemzetközi összevetésben alacsony. A fellendülést - mint írták - a lakossági jövedelmek emelkedése, a beruházások élénkülése, az uniós források gyors lehívása is támogatja. Várakozásuk szerint a magyar gazdaság még idén elérheti a járvány előtti teljesítményét, a GDP éves szinten 6 százalék közelében is lehet.

A monetáris tanács az MNB állampapír-vásárlási programját továbbra is sikeresnek ítéli, és változatlanul kulcsfontosságúnak tartja azt. A jegybank a vásárlásokat a szükséges mértékben és a szükséges ideig folytatja - derül ki a jegyzőkönyvből. Hangsúlyozták azt is, hogy a válságkezelő eszközök fokozatos kivezetését, a monetáris kondíciók normalizálását több lépésben, adatvezérelt módon, a kilátások folyamatos értékelése mellett kell végrehajtani.

A monetáris tanács június 22-én tartja a következő kamatdöntő ülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!