Együttműködési megállapodást kötött a GVH és Montenegró versenyhatósága

Gazdaság, 2023.11.20

Együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a montenegrói Versenyvédelmi Ügynökség, a nyugat-balkáni ország versenyhatósága - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben rámutatott: magyar nemzeti érdek az EU mielőbbi bővítése a nyugat-balkáni országokkal. Az együttműködés egyebek között ahhoz járul hozzá, hogy Montenegró mielőbb összehangolja versenyszabályait az Európai Unió jogrendszerével.

A GVH és a montenegrói versenyhatóság eddig is szoros kapcsolatot ápolt egymással, utóbbi ugyanis kedvezményezettje a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának. Az oktatóközpont 2005 óta nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a két szervezet szakmai hátterére építve, elsősorban a kelet-, délkelet-, közép-európai, illetve a nyugat-balkáni országok versenyhatóságai számára. Magyarország így vezető szerepet játszik a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén - jelezték.

A GVH székházában hétfőn aláírt együttműködési megállapodás egyebek mellett kiterjed a kölcsönös és intenzív szakmai kapcsolattartásra, az összetett versenyügyek szakértői támogatására magyar részről, a hatósági eljárások digitalizációjával kapcsolatos tudásmegosztásra, illetve a nyugat-balkáni ország uniós csatlakozásának elősegítésére a versenyjogi jogharmonizációban.

Montenegró 2008 decemberében nyújtotta be az európai uniós tagság iránti kérelmét, és 2010 decemberében kapta meg az uniós tagjelölt státuszt. 2012 júniusában kezdődtek meg az EU és Montenegró közötti csatlakozási tárgyalások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!