Elemzők csökkentették az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat

Gazdaság, 2021.11.18

Romániai elemzők csökkentették az idei várható gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat, miután várakozáson alul alakult a román bruttó hazai termék (GDP) a harmadik negyedévben - írta csütörtökön a Ziarul Financiar című román gazdasági napilap elektronikus kiadásában.

Az újság emlékeztetett, hogy a román gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 7,1 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, de a harmadik negyedéves nyers adatok szerinti 7,2 százalékos éves növekedés és a kiigazított érték szerinti 8 százalékos bővülés elmaradt az elemzői várakozásoktól. Egyes elemzők 10,5 százalékos növekedésre számítottak. A második negyedévhez képest a román gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben.

A legfontosabb kereskedelmi bankok közül négy is csökkentette az előrejelzését, így a piacvezető Banca Transilvania 7,3 százalékról 6,1 százalékra, a második legnagyobb pénzintézetnek számító Román Kereskedelmi Bank (Banca Comerciala Romana) 7,4 százalékról 6,4 százalékra, a Raiffeisen Bank 7,5 százalékról 6,2 százalékra és az ING Bank 7,5 százalékról 6,5 százalékra mérsékelte a prognózisát.

Elemzők szerint a harmadik negyedévi szerényebb teljesítmény az ipari termelés lassulásával és az építőipari termelés alig 0,4 százalékos növekedésével magyarázható.

Ugyanakkor a román kormány alá tartozó országos gazdasági előrejelzési bizottság a harmadik negyedéves adatok közlése után is megerősítette, hogy változatlanul 7 százalékos gazdasági növekedésre számít 2021-ben. Ez megegyezik a román kormány hivatalos prognózisával is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!