Elfogadta a GVH 2023-as beszámolóját Országgyűlés gazdasági bizottsága

Gazdaság, 2024.04.29

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2023. évi tevékenységéről szóló beszámolóját - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Kiemelték, hogy a hivatal tavaly is aktív versenyfelügyeleti munkát végzett: a GVH Versenytanácsa 97 vállalkozással szemben hozott döntést és több mint 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki, amely jogerőssé válás után a központi költségvetésbe kerül. Az elmarasztalt cégek ezen felül még mintegy 254 millió forintos kompenzációt vállaltak a fogyasztók felé.

A közlemény szerint 2023-ban is megérte a vállalkozásoknak visszatérni a tisztességes verseny útjára, hiszen a GVH-val történő együttműködéseknek köszönhetően a cégek több mint 825 millió forint bírságcsökkentést kaptak, amely munkahelyek megőrzéséhez is hozzájárult.

A GVH nemzetközi módszertanra alapozott hatáselemzése alapján az elmúlt hat évben (2018-2023) feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása 84 milliárd 961 millió forintos hasznot hozott - írták.

Arra is kitértek, hogy a GVH tavaly is több kartell megállapodást felszámolt, valamint aktívan lépett fel a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, globális technológiai vállalkozások és online platformok piaci gyakorlatai ellen.

A közlemény idézte Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét, aki arra is kitért, hogy a 2023. július 1-jétől működtetett online árfigyelő rendszer az árak összehasonlíthatóságával és erőteljes versenyélénkítő hatásával hozzájárult az infláció leszorításához, a magyar családok pedig pénzt és időt spórolhattak használatával.

Közölték, új javaslatként a GVH az országgyűlési beszámolójában felhívta a figyelmet az üdülési jogok másodlagos értékesítésével összefüggő megtévesztésekre. A nemzeti versenyhatóság azt javasolja a jogalkotónak, hogy fontolja meg az üdülési joggal rendelkező, de attól megválni kívánó, sok esetben kiszolgáltatott emberek esetében a hatékonyabb fogyasztói jogérvényesítést.

A közlemény szerint Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a GVH 2023-as teljesítményét értékelve rámutatott: a célzott és hatékony kormányzati intézkedések mellett a GVH beavatkozásai, javaslatai is nagyban hozzájárultak a háború és az uniós intézkedések okozta szankciós infláció letöréséhez. A versenyhatóság a szisztematikus vizsgálataival egész évben védte a magyar családokat, illetve a rendelkezésére álló eszközökkel támogatta a jogkövetésre törekvő vállalkozásokat.

A GVH 2023. évi beszámolója a hivatal honlapján: a gvh.hu oldalon érhető el - olvasható a versenyhivatal közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!