Elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét a szlovák kormány

Gazdaság, 2020.10.14

A szlovák  államháztartás hiánya jövőre várhatóan eléri a bruttó hazai termék (GDP) 7,44 százalékát, de kisebb lesz a korábban becsült, 9,68 százaléknál - derül ki Szlovákia következő három évre szóló költségvetés-tervezetből, amelyet a pénzügyminisztérium szerdán terjesztett a kormány elé.

A tervezet az idén Szlovákia gazdaságának 6,7 százalékos visszaesésével számol, viszont 2021-ben várhatóan talpra áll a gazdaság, és a prognózis szerint már 5,5 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.

A közszolgálati TASR hírügynökség által nyilvánosságra hozott ismertetés szerint Szlovákia bruttó államadóssága jövőre várhatóan a GDP 65 százalékára emelkedik.

A kabinet kisebb módosításokkal elfogadta a tervezetet. Az év végéig a parlamentnek is jóvá kell hagynia a dokumentumot.

Az elfogadott tervezet a következő évekre fokozatosan csökkenő költségvetési hiánnyal számol: ez 2022-ben a GDP 6,18 százaléka, 2023-ban pedig a GDP 5,72 százaléka lenne. Ahhoz, hogy a költségvetési hiány 2023-ban a nullára csökkenjen, mint ahogy ezt az adósságfék-törvény előírja, a pénzügyminisztérium szerint 6 milliárd euró értékű konszolidációs intézkedések elfogadására lesz szükség.

A költségvetési bevételek jövőre várhatóan elérik a 39,6 milliárd eurót, ami a GDP 41,4 százaléka lenne. A tervezet 46,7 milliárd euró kiadással számol, ami a GDP 48,8 százalékának felel meg. A kiadási oldalon 1,04 milliárd eurós tartalékot is képeztek, arra az esetre, ha bevételek a tervezettnél kisebbek lennének. A költségvetési tervezet összességében 15,815 milliárd euró bevétellel és 23,865 milliárd eurós kiadással számol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!