EM: április elejétől újra nő a hazai gázkészlet

Gazdaság, 2024.04.13

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint 2024 húsvéthétfőn váltottak kitárolásból betárolásba a magyarországi földgáztárolók, azóta töretlenül növekszik az elérhető készletmennyiség.

A jelenleg hozzáférhető mintegy 4,5 milliárd köbméter a belföldi létesítmények teljes kapacitásának 67-68 százalékát foglalja el. A gáztárolói töltöttség így tavaly július óta megszakítás nélkül a kétharmados szint felett alakul - írták.

A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a hazai ellátás biztonsága egyetlen pillanatra sem volt veszélyben a végéhez közelítő fűtési szezonban. A magyar családok mindvégig zavartalanul juthattak hozzá az otthonaik melegen tartásához szükséges földgázhoz - tették hozzá.

Kiemelték, hogy a háború és a szankciók okozta nemzetközi energiaválság ellenére sikerült megőrizni a rezsicsökkentést. A magyar háztartások így hosszú ideje Európa legalacsonyabb árait fizetik a legfontosabb energiahordozókért

Magyarország az elmúlt időszakban az uniós feltöltési ütemtervnél jelentősen gyorsabb tempóban tárolta be a földgázt. A november elsejére előírt 90 százalékos arány már tavaly nyár végére teljesült. A kimagasló hazai kapacitásokhoz mért mutató 98 százalék felett tetőzött a múlt ősszel. Február elsején is az akkorra elvárt 51 százaléknál sokkal magasabban, 76 százalék felett állt a töltöttség - ismertette a tárca.

A hivatalos fűtési szezon utolsó napjaiban még mindig 4,5 milliárd köbméteres készletmennyiség a másfélszeresét teszi ki a 2023-as egész évi lakossági felhasználásnak. A teljes fogyasztásra vetített 44 százalékos arány Európában a harmadik legnagyobb, az uniós átlagnak több mint a duplája - tudatta az EM.

A tájékoztatás szerint Magyarország a gázfelhasználás mérséklésére vonatkozó kötelezettségét szintén felülteljesítette egymást követő két évben is. Március végével zárult le a második időszak, amelyben a tagállamoknak a megelőző öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal kellett visszafogniuk felhasználásukat. Magyarországon tavalyhoz hasonlóan idén is ennél nagyobb mértékben, ötödével csökkent a fogyasztás.

A 2017 és 2022 közötti időszak 10 milliárd köbméter feletti átlagához képest 2023 áprilisától 2024 márciusáig 8 milliárd köbméter közelébe mérséklődött a gázfelhasználás - mutatott rá a minisztérium.

Kiemelték: a tudatos fogyasztás erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát.

A kormány az energiahatékonyság javításáért új otthonfelújítási programot indít június elején - hívták fel a figyelmet. A 108 milliárd forintos keretösszegből 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyerhető el összesen 6 millió forint vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes hitel. A program közel 20 ezer családot segíthet hozzá legalább 30 százalékos energiamegtakarításhoz. A kedvezményezettek így könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt - áll az EM közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!