Emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2024.03.20

Az Egyesült Államokban emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a március 15-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.

Az MBA honlapjára felkerült adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata az előző heti 6,84 százalékról 6,97 százalékra emelkedett a múlt héten.

A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt.

Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban a múlt héten 1,6 százalékkal csökkent az előző heti 7,1 százalékos bővülést követően.

Az MBA szezonálisan kiigazított adatai szerint a múlt héten az előző héthez képest 3,0 százalékkal csökkent a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma az Egyesült Államokban. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 3,0 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten.

A jelzáloghitelek kamata emelkedett a múlt héten, mivel a legfrissebb adatok azt mutatták, hogy az infláció még mindig magasabb a vártnál, ami aggodalmat okozott azzal kapcsolatban, hogy a Fed milyen ütemben és milyen mértékben tudja csökkenteni a kamatot idén - nyilatkozta Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!