Emelkedett a Conference Board átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke februárban

Gazdaság, 2021.03.18

Emelkedett a Conference Board gazdasági kutatóintézet átfogó amerikai gazdasági mutatójának értéke februárban is.

Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a tíz makrogazdasági mutatót összegző indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,2 százalékkal 110,5 pontra nőtt. Elemzők valamivel erősebb ütemre, 0,3 százalékos emelkedésre számítottak az előző hónapban mért 0,5 százalékos növekedés után.

A LEI 100 pontos értéke a 2016-os helyzetet tükrözi.

A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,1 százalékkal 103,0 pontra csökkent a januári 0,2 százalékos növekedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex viszont 0,2 százalékkal 104,5 pontra emelkedett az előző havi 2,3 százalékos csökkenés után.

Az átfogó index februárban is emelkedett, ami azt jelezheti, hogy a tavalyi második félév után idén folytatódik a gazdasági növekedés - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója.

Hozzátette, a Conference Board arra számít, hogy az oltási kampány gyorsításának és az új masszív gazdaságösztönző csomagnak a hatására a gazdasági növekedés üteme tovább erősödik, és idén 5,5 százalékkal bővül majd az amerikai gazdaság.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!