Emelkedett a Duna House csoport árbevétele és nyeresége az első negyedévben

Gazdaság, 2023.06.01

A Duna House csoport árbevétele 143 százalékkal 9,4 milliárd forintra, a kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti konszolidált nyeresége (EBIDTA) 47 százalékkal 832 millió forintra emelkedett 2023 első negyedévében a megelőző év azonos időszakához képest - közölte a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A csoport a transzparencia érdekében 2019 második negyedévétől "tisztított core" korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a csoport folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából
lényegesnek tartott tételekkel.

A csoport tisztított core EBITDA-ja 36 százalékkal csökkent és 351 millió forintot tett ki 2023 első negyedévében az előző évi szinthez képest, míg a core adózott eredménye 40 százalékkal 308 millió forintra csökkent.

A menedzsment szerint az alaptevékenység elérte a mélypontot, és az eredmények fokozatos javulását várja 2023-ban - írják a beszámolóban.

A cégcsoport az olaszországi akvizícióval újrapozícionálta magát a nemzetközi piacokon. Az olasz Hgroup a csoport árbevételének közel 45 százalékát, az EBITDA 36 százalékát adta az idei első negyedévben.

Magyarországon a negyedéves árbevétel két és félszeresére emelkedett, az EBITDA 40 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben a Forest Hill projekt lakásátadásainak köszönhetően. Az ingatlanfejlesztési tevékenység 3,4 milliárd forint árbevételt és 483 millió forint negyedéves EBITDA-t generált, így a magyar core EBITDA 135 millió forint volt.

A lengyel leányvállalatok árbevétele éves összehasonlításban megfeleződött, az EBITDA harmadik negyedéve veszteséget mutat a volumenek drasztikus esése, és a működési költségek növekedése következtében. A hitelfelvételi szabályok 2023 elején enyhültek, így a lengyel piacon a második negyedévtől számít növekedésre a cégcsoport.

A Duna House részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, legutóbbi záróáruk 736 forint volt. A részvények árfolyama az elmúlt évben 395 forint és 738 forint között alakult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!