Emelkedett a munkanélküliség Csehországban

Gazdaság, 2021.02.05

Januárban 4,3 százalékra emelkedett a decemberi négy százalékról a munkanélküliség Csehországban - jelentette a cseh munkaügyi hivatal pénteken Prágában.

A hivatal nyilvántartásában 308 859 személy volt, ami 17 ezerrel magasabb szám, mint decemberben. A szabad munkahelyek száma januárban 7 ezerrel 325 425-re nőtt.

A tavaly januárihoz viszonyítva a munkanélküliség 1,2 százalékponttal volt magasabb idén az év első hónapjában.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter nyilatkozata szerint Csehországban nagy valószínűséggel a következő hónapokban is számolni kell a munkanélküliek számának növekedésével. Mindez általában a koronavírus-járvány következménye.

A munkanélküliek száma elsősorban azokban az ágazatokban növekedett, amelyeket leginkább érintett a járvány, ilyenek a szolgáltatások, a vendéglátóipar, a gyógyfürdők, a kulturális intézmények és az üdülőközpontok - mutatott rá Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

Kifejtette, hogy januárban az ország összes járásában megnőtt a munkanélküliség. A legjobb helyzet továbbra is Prágában és környékén, míg a legrosszabb Észak-Morvaországban és Észak-Csehországban van.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!