Emelkedett a tartós javak rendelésállománya januárban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.02.25

Emelkedett az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke januárban, immár a kilencedik egymást követő hónapban, újabb jeleként annak, hogy a feldolgozóipart nem ütötte meg a koronavírus-járvány.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által csütörtökön közzétett adatok szerint januárban az előző havihoz képest 8,5 milliárd dollárral, 3,4 százalékkal, 256,6 milliárd dollárra nőtt a tartós javakra leadott új megrendelések értéke. Elemzők 1,1 százalékos emelkedésre számítottak a decemberi 1,2 százalékos növekedés után.

Éves összehasonlításban 4,5 százalékkal volt nagyobb az új megrendelések értéke januárban.

A kiszállítások havi összevetésben 2,0 százalékkal, éves szinten pedig 3,5 százalékkal emelkedtek az év első hónapjában.

Az új megrendelések rendelésállományának növekedését jelentős mértékben erősítette, hogy a polgári célú kereskedelmi repülőgépekre és -alkatrészekre leadott rendelések 389,9 százalékkal ugrottak meg.

Közlekedési eszközök nélkül a tartós javakra leadott megrendelések 1,4 százalékkal nőttek, míg elemzők 0,7 százalékos emelkedést vártak a decemberi 1,7 százalékos növekedés után.

Hadiipari megrendelések nélkül az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal nőtt a tartós javak új rendeléseinek értéke januárban, gyorsult az ütem decemberi 1,4 százalékhoz képest.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 0,5 százalékkal gyarapodtak januárban. Elemzők valamivel erősebb, 0,7 százalékos növekedést vártak a decemberi 1,5 százalékos emelkedés után. Éves összevetésben azonban így is 8,3 százalékos növekedést mértek, ami az amerikai gazdaság 11,9 százalékát lefedő feldolgozóipar erejét tükrözi.

A járvány kirobbanása után a négy fal közé szorult amerikaiak jelentős része az olyan szolgáltatások helyett, mint például az utazások, inkább az otthon kényelmét szolgáló javakra költötte pénzét. A SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltások tömeges beadásával azonban változhat a helyzet, visszatérhetnek a korábbi vásárlási szokások, így kisebb lehet a kereslet az árucikkek iránt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!