Emelkedett a tartós javakra leadott új megrendelések értéke augusztusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.09.27

Enyhén emelkedett az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott új megrendelések értéke augusztusban az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által pénteken közzétett jelentés tanúsága szerint.

Augusztusban 250,7 milliárd dollár értékű új megrendelés érkezett tartós javakra, ami az előző havihoz képest 0,5 milliárd dollárral, 0,2 százalékkal több. Elemzők 1,0 százalékos visszaesésre számítottak a júliusban mért 2,0 százalékos emelkedés után.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított tőkejavak esetében azonban 0,2 százalékkal csökkent az új rendelések értéke augusztusban, 69,29 milliárd dollárra. Gyenge volt a kereslet az elektromos berendezések, készülékek és alkatrészek, valamint a számítógépek és az elektronikai termékek iránt is.

Elemzők stagnálásra számítottak a repülőgépek nélkül számított tőkejavaknál. A júliusi 0,4 százalékos emelkedést a felülvizsgálat során 0 százalékra módosította a statisztikai intézet.

A hadiipar megrendeléseit nem számítva 0,6 százalékkal, 235,15 milliárd dollárra csökkent a tartós javak új rendeléseinek értéke. Elemzők 0,1 százalékos emelkedést vártak a júliusban mért 1,3 százalékos növekedés után.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,5 százalékkal, 164,52 milliárd dollárra nőtt az új megrendelések értéke. Elemzők 0,2 százalékos emelkedést vártak a júliusban mért 0,5 százalékos visszaesés után.

A polgári légiközlekedésben használt repülőgépekre leadott új megrendelések értéke - amely rendkívül változékony adat - 17,1 százalékkal csökkent, 9,06 milliárd dollárra, míg júliusban 52,2 százalékkal nőtt. A katonai célú repülőgépek megrendeléseiben augusztusban 30,3 százalékos (4,55 milliárd dollár), júliusban pedig 33,0 százalékos emelkedést mértek.

A friss adatok a vállalati beruházások csökkenéséről tanúskodnak. Ennek hátterében a feldolgozóipar gyengesége áll: a hazai össztermék mintegy 11 százalékát előállító ágazat termelése már két egymást követő negyedévben csökkent a külső kereslet visszaesése és a Boeing repülőgépgyártóval kapcsolatos problémák következtében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!