Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.02.18

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de a munkaerőpiaci helyzet stabilan javul, mivel az újabb fiskális ösztönzők és a új koronavírussal fertőzöttek számának csökkenése lehetővé teszi, hogy egyre több szolgáltatóipari vállalkozás újraindítsa a működést.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 861 ezer volt a február 13-ával zárult héten, ami 13 ezerrel több az egy héttel korábbi, a felülvizsgálat során 793 ezerről 848 ezerre felhúzott értéknél.

Elemzők csökkenést, 765 ezres számot vártak. Egy évvel ezelőtt még 215 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

A kérelmek száma továbbra is jócskán meghaladja a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején mért csúcsokat, akkor 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A világjárvány utáni csúcshoz, a tavaly március végi 6 millió 867 ezerhez viszonyítva azonban erőteljesen, majdnem 90 százalékkal csökkent a kérelmek száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 3500-zal, 833 ezer 250-re csökkent a múlt héten. Egy évvel korábban még 208 ezren állt a mozgóátlag.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a február 6-ával végződött héten 64 ezerrel, 4 millió 494 ezerre süllyedt. Elemzők jobb adatra, 4,413 millióra számítottak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 120 ezer 250-nel, 4 millió 632 ezerre esett. Ez még mindig 170 százalékkal több mint az egy évvel korábbi 1,71 milliós szám.

Az Egyesült Államokban január közepén tetőzött a koronavírus-járvány második hulláma, azóta csökken a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma. Januárban már enyhén, 59 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig a decemberi 6,7 százalékról 6,3 százalékra mérséklődött.

A gyorsan terjedő koronavírus-járvány és a megfékezését célzó intézkedések tavaly márciusban minden átmenet nélkül vetettek véget a foglalkoztatottság rekordhosszú, 113 hónapig tartó növekedésének. Márciusban és áprilisban több mint 22,3 millió munkahely szűnt meg, ennek valamivel több mint felét, 12,3 milliót sikerült azóta visszaállítani.

A tavaly februári 152,2 milliós foglalkoztatottsági szinthez képest csaknem tízmillióval kevesebben dolgoztak januárban az Egyesült Államok nem mezőgazdasági ágazataiban. A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) úgy becsüli, hogy a foglalkoztatottság 2024-re állhat vissza a járvány előtti szintre.

Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány kirobbanása óta közel 28,5 millióan fertőződtek meg a SARS-CoV-2 vírussal. A gyógyultak száma meghaladja a 18,59 milliót, a halottaké pedig a 502 ezret.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!