TV műsor

Emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.06.17

Másfél hónapja először emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, jóllehet számos bizonyíték mutatja, hogy a gazdaság és a munkaerőpiac stabilan lábal kifelé a világjárvány által okozott recesszióból.

A munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 412 ezerre emelkedett a június 12-ével zárult héten, ami 37 ezerrel haladja meg az egy héttel korábbi 375 ezres értéket.

Az április 24-ével zárult hét óta először mértek emelkedést, ráadásul elemzők csökkenésre, 359 ezres értékre számítottak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - nyolcezerrel, 395 ezerre esett a múlt héten, ami viszont tavaly március közepe óta a legjobb érték.

Tavaly a március 14-ével végződött héten, amely az utolsó "békebeli" hét volt, amikor még a megszokott módon működött a gazdaság a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése miatt elrendelt szigorú korlátozások bevezetése előtt, az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 256 ezerre rúgott, a négyhetes mozgóátlag pedig 225 ezer 500-on állt.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság idején 8,7 millió álláshely szűnt meg, és 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. A koronavírus-járvány idején tavaly március végén mérték a csúcsot, 6,867 millió kérelemmel. Elemzők a 200 ezer és 250 ezer közötti értéket tekintik egy egészséges munkaerőpiaccal összhangban állónak.

A június 5-ével végződött héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma ezerrel, 3 millió 518 ezerre nőtt. Elemzők jobb adatra, 3,43 millióra számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 55 ezerrel, 3 millió 603 ezer 750-re csökkent.

Összességében több mint 14,8 millió ember részesült valamilyen típusú munkanélküliségi támogatásban a május 29-ével zárult héten, csaknem 560 ezerrel kevesebb mint egy héttel korábban.

Májusban 559 ezerrel emelkedett a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,3 százalékponttal 5,8 százalékra csökkent. A májussal zárult három hónapban átlagosan 541 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma, amely már meghaladta a 144,89 milliót. Ez azonban a koronavírus-járvány kirobbanása előtti, tavaly februári szinttől - több mint 152,5 milliótól - még mindig 5,1 százalékkal, azaz 7,6 millióval marad el.

Ironikus módon azonban a gazdaság így is munkaerőhiánnyal küzd. Sok szülő, főleg nők nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt. Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 betegséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!