Emelkedtek a termelői árak októberben az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2019.11.14

Októberben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics csütörtökön publikált jelentése szerint.

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, 0,4 százalékkal emelkedtek szezonális kiigazítással az előző havihoz képest a termelői árak az Egyesült Államokban a szeptemberi 0,3 százalékos havi csökkenés után. Elemzők 0,3 százalékos havi növekedést vártak októberre. Az októberi 0,4 százalékos havi áremelkedés hat hónapja a legnagyobb volt az Egyesült Államokban.

Az élelmiszer- és energiaárakat leszámítva (maginfláció) a termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek havi bázison októberben, szintén a várakozásokat meghaladó mértékben. Októberre 0,2 százalékos havi növekedést vártak az elemzők a szeptemberi 0,3 százalékos havi csökkenés után.

Az energiaárak 2,8 százalékkal emelkedtek októberben havi bázison a szeptemberi 2,5 százalékos csökkenés után.

Éves bázison a várt 0,9 százalék helyett 1,1 százalékkal, 2016 októbere óta a legkisebb mértékben emelkedtek a termelői árak októberben a szeptemberi 1,4 százalék után.

A maginfláció éves bázison is nagyobbnak bizonyult a vártnál, 1,6 százalék lett októberben a várt 1,5 százalék helyett, a szeptemberi 2,0 százalék után.

A termelői árak vártnál nagyobb emelkedését mutató adatok egy nappal követik az októberi inflációs adatok szerdai közzétételét, ami szintén növekedést mutatott. A fogyasztói és termelői árak októberi növekedése alapján arra lehet következtetni, hogy a lakossági fogyasztás árindexe (PCE) is növekedni fog.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed elsősorban PCE alakulását veszi figyelembe monetáris politikai döntéseiben, az alapkamat meghatározásához. Szeptemberben a PCE 1,7 százalék volt, az októberi adat a hónap folyamán később esedékes. A Fed "két százalékot közelítő" inflációs célt tűzött ki maga elé. A Fed az elmúlt hónapban az idén már harmadik alkalommal csökkentette az irányadó dollárkamatot és jelezte egyúttal a lazítási szakasz végét. A legfrissebb inflációs adatok alátámasztják a Fed szándékát a monetáris lazítás befejezésére.
https://www.bls.gov/news.release/ppi.nr0.htm
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!