Emlékeztetőt írtak alá visegrádi országok az EU következő keretköltségvetésének finanszírozásáról

Gazdaság, 2018.10.05

Rendkívüli jelentőségűnek minősítette Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter azt az emlékeztetőt, amit az Európai Unió következő keretköltségvetésének bevételi oldaláról írt alá a négy visegrádi ország pénzügyminisztere pénteken Csorbatóban (Strbské Pleso).

A szlovákiai Magas-Tátrában tartott, Globsec Tatra Summit 2018 elnevezésű tanácskozáson a felek elsősorban az EU többéves költségvetésének a bevételi oldaláról tárgyaltak, tehát arról, hogyan töltsék fel a kasszát, s nem arról, hogy költsék el a pénzt. Fontos téma volt a költségvetés hatékonysága is - mondta el Peter Kazimír a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség szerint.

"A Visegrádi Négyek pénzügyminisztereinek a maga nemében történelmi találkozójáról van szó. A jelentősége abban rejlik, hogy nyilatkozatot fogadtunk el saját forrásainkról. Igyekezetünk arra irányul, hogy a nemzeti pozíciókat szintézissé alakítsuk át" - mondta sajtótájékoztatóján a házigazda szlovák pénzügyminiszter.

Magyarországot a találkozón Varga Mihály pénzügyminiszter képviselte.

Varga Mihály pénteken az MTI-nek nyilatkozva a megbeszélés egyik legfontosabb kérdésének nevezte a 2021 és 2027 közötti időszak többéves pénzügyi keretét, amely - mint mondta - az Európai Bizottság javaslata alapján hátrányosan érinti Közép-Európát. A visegrádi országok más szerkezetű uniós költségvetést javasolnak, pénteken aláírt közös nyilatkozatuk arra is kitér, hogy az átalakítás miatti hiányokat milyen forrásokból lehet pótolni - közölte.

Peter Kazimír újságíróknak kifejtette, a miniszterek a vitában egyetértettek abban, hogy az Európai Unió keretköltségvetésének legfőbb bevételi forrását továbbra is az egyes tagállamok gazdasági fejlettsége alapján megállapított befizetéseknek és az azokat kiegészítő vámbevételeknek kellene képeznie.

A következő, 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetés lehetséges új bevételi forrásainak a közép-európai régió, de más tagállamok szerint is több kritériumnak kellene megfelelniük. Ezeknek egyebek között korrektnek, fenntarthatónak, az európai célokkal összeegyeztethetőnek és motivációs jellegűnek kellene lenniük - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az új beruházási lehetőségekről, eszközökről és stratégiáról a négy visegrádi miniszter eszmecserét folytatott Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!