TV műsor

Energiahivatal: a mérőórák cseréjénél is kötelező az egészségvédelmi előírások betartása

Gazdaság, 2021.02.16

A háztartások fogyasztását mérő berendezések kötelező cseréjét a mostani járványidőszakban is el kell végezni, az egészségvédelmi előírások maximális betartása ugyanakkor a mérőórák cseréjénél is kötelező - hangsúlyozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) keddi közleményében.

A hatóság emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában mentesítette a szolgáltatókat a fogyasztásmérők helyszíni leolvasása és a kötelező mérőcserék elvégzése alól, illetve kötelezte őket a munkálatok átütemezésére. Miután a hivatal meggyőződött arról, hogy a szolgáltatók rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges védőfelszerelésekkel és minden helyszíni munka során kellő alapossággal járnak el, a járvány második hullámában a kötelező munkálatok elvégzése alóli mentességet feloldották.

A közlemény szerint a szolgáltatók az egészségvédelmi szabályokra maximális tekintettel ütemezik a fogyasztók ingatlanában elvégzendő, személyes találkozással járó helyszíni munkákat. Ilyen helyszínen elvégzendő, kötelező munka az ingatlanokban található fogyasztásmérők cseréje, amire szükség lehet az újbóli hitelesítés, meghibásodás vagy sérülés miatt. A fogyasztásmérők hitelesítés miatti cseréjére a hitelesség utolsó évében, december 31-ig kell sort kerítenie a szolgáltatóknak, a munkát az adott évben szabadon ütemezhetik.

A MEKH közleményében hangsúlyozta: folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását, és a kormányzati döntésekkel összhangban minden szükséges intézkedést megtesz a fogyasztók biztonságos ellátása és a szolgáltatók hatékony munkavégzése érdekében.

A hivatal az egészségvédelmi szabályok mellett arra is felhívja a fogyasztók figyelmét: győződjenek meg arról, hogy valóban a szolgáltató munkatársai vagy az általa megbízott szakemberek érkeztek-e a lakásukba. Legyenek jelen a mérőóra cseréjénél, és ha tehetik, készítsenek fényképet a régi és az új óráról. A jegyzőkönyvet vagy a munkalapot aláírás előtt olvassák el, vitás helyzet esetén saját észrevételeikkel egészítsék ki. Emellett gondoskodjanak a mérőóra épségéről, óvják a környezeti hatásoktól, a fizikai sérülésektől és ha sérülést, rendellenes működést tapasztalnak, azonnal jelezzék a szolgáltatónak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!