Energiahivatal: nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás februárban

Gazdaság, 2021.05.11

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 3998 gigawattóra (GWh) volt februárban, 1 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 6 százalékkal 46,01  petajoule-ra (PJ) nőtt - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a februári 2795 GWh bruttó villamosenergia-termelés 49 százaléka volt nukleáris eredetű, 28 százalékát biztosította földgáz, 8 százalékát szén- és széntermékek, 14 százalékát megújuló energiaforrások és 1 százalék származott egyéb forrásból.

A megújuló energiaforrásból termelt áram 35 százalékát a biomassza, 43 százalékát a nap, 13 százalékát a szél, 5 százalékát a biogáz, 2-2 százalékát a víz és a kommunális hulladék megújuló része biztosította. Az előző év azonos időszakához képest a napenergiából és a biomasszából termelt áram mennyisége emelkedett, a vízenergiából, a biogázból, a szélenergiából, a geotermikus forrásból és a kommunális hulladékból termelt csökkent.

Az országos primer energiatermelés 40,7 PJ volt februárban, ami 3,08 PJ-lal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A szén és széntermékek termelése 0,94 PJ-lal, a kőolaj és kőolajtermékek termelése 0,17 PJ-lal, míg a földgáz termelése 0,74 PJ-lal csökkent idén februárban, az elsődleges megújuló energiaforrások termelése 2,05 PJ-lal, a nukleáris energiatermelés 3,03 PJ-lal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primer felhasználás februárban 108,22 PJ volt, ami 5,3 PJ-lal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A primer felhasználáson belül a szén és széntermékek felhasználása 1,43 PJ-lal, a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 1,58 PJ-lal csökkent, a földgáz felhasználása 2,71 PJ-lal, a megújuló energiaforrások pedig 2,34 PJ-lal nőttek, a villamos energia külkereskedelem 0,25 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!