Enyhén csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben

Gazdaság, 2021.12.01

Enyhén csökkent a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben egy privát felmérés szerint, egyebek mellett a felszökött árak miatti, nyomott kereslet hatására.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az októberi 50,6 pontról 49,9 pontra csúszott vissza novemberben.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

2020 áprilisa óta a Caixin/Markit felmérése szerint a kínai feldolgozóipari BMI másodszorra ereszkedett az 50 pontos küszöb alá. Bár a visszaesés mérsékelt volt, a novemberi adat az elmúlt három hónap leggyengébb teljesítményéről árulkodott. Elemzők 50,5 pontot jósoltak, vagyis a növekedés enyhe lassulására számítottak csupán.

A termelés július óta első alkalommal bővült novemberben, jóllehet a növekedés üteme rendkívül enyhe volt. A felmérésben részt vevő vállalatok a termelés élénkülését elsősorban a stabilabb piaci feltételeknek és a bizonyos mértékben javuló energiaellátásnak tulajdonították.

Az új megrendelések állománya azonban két havi növekedést követően novemberben ismét enyhén zsugorodott. A válaszadók egy része a nyomott keresletet a járványhelyzettel, valamint a magas termelői árakkal magyarázta.

A foglalkoztatottság részindexe ugyan a negyedik egymást követő hónapja esett vissza, ám a zsugorodás mértéke minimális maradt.

Novemberben enyhült valamelyest a vállalatokra nehezedő inflációs nyomás. A beszerzési kiadások ugyan a tizennyolcadik egymást követő hónapja emelkedtek, ám a bővülés üteme a leglassabb volt 2020 októbere óta. A beszámolók szerint a többi közt jelentősen csökkent az acél ára. Az inflációs nyomás mérséklődésének köszönhetően a termelői árak emelkedése is jóval visszafogottabbá vált a múlt hónapban. A szektorban működő, egyes vállalatok mindazonáltal továbbra is magas nyersanyagárakra és jelentős szállítási költségekre panaszkodtak.

A feldolgozóipari kis- és középvállalatok jellemzően arra számítanak, hogy a termelés élénkülni fog az elkövetkező év során. Az üzleti várakozások részindexe javuló optimizmusról árulkodott októberhez képest.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte: a kínai feldolgozóipar teljesítménye összességében stabil maradt novemberben. Október végétől november közepéig több kínai régiót érintő, szórványos járványgócok fejtettek ki negatív hatást a gazdaságra, különösen a keresletet illetően - vélekedett.
Az áruellátás és az árak stabilizálását célzó kormányzati intézkedések kedvező hatásai azonban már érzékelhetők - tette hozzá. Ezzel jelentősen enyhült a költségek okozta nyomás. Kiemelte mindazonáltal: a beszerzési kiadások továbbra is növekvő tartományban maradtak, így az inflációs nyomás nem szűnt meg. A szakértő szerint a döntéshozóknak változatlanul a kis- és középvállalatok támogatására kellene összpontosítaniuk. További, figyelemmel kísérendő problémákként jelölte meg a gyengülő foglalkoztatottságot, a háztartások bevételének korlátozott emelkedését, valamint a gyenge vásárlóerőt a fogyasztói cikkek vonatkozásában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!