Enyhén emelkedtek az ingatlanárak Kínában januárban

Gazdaság, 2021.02.23

Enyhén emelkedtek az ingatlanárak Kína hetven legnagyobb városában januárban.

A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a hetven legnagyobb városban az új lakások átlagára 0,3 százalékkal nőtt januárban az előző havihoz mérve. A növekedés üteme felgyorsult a decemberi 0,1 százalékról, és a leglendületesebb szintre emelkedett szeptember óta.

Éves összehasonlításban 3,9 százalékkal drágultak az új lakások, ami szintén erősödést jelent a decemberi 3,8 százalékhoz képest.

A négy legnagyobb városban - Peking, Sanghaj, Sencsen és Kanton (Kuangcsou) - januárban havi szinten 0,6 százalékkal nőtt az új lakások ára, ami az áremelkedés ütemének megduplázódását jelenti a decemberi 0,3 százalékhoz viszonyítva. A használt lakások ára 1,3 százalékkal nőtt januárban, gyorsabb ütemben, mint az ország többi nagyvárosában.

A statisztikai hivatal által figyelt hetven város közül a tartományi székhelyekhez hasonló nagyságú, 31 másodvonalbeli nagyvárosban 0,4 százalékkal emelkedtek az új lakások árai, míg a 35 harmadvonalbeli nagyvárosban 0,2 százalékos áremelést regisztráltak.

Az ingatlanpiac Kínában gyors ütemben állt helyre tavaly a koronavírus-járvány megfékezését követően, a pénzügyi kockázatok kiküszöbölésére pedig Peking több célzott intézkedéssel igyekszik elejét venni a túlzott áremelkedésnek és az ingatlanspekulációnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!