Enyhén gyengült a feldolgozóipar teljesítménye a philadelphiai körzetben júniusban

Gazdaság, 2021.06.17

Enyhén gyengült a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júniusban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató értéke 30,7 pontra süllyedt a májusi 31,5 pontról.

Elemzők jobb értékre, 31 pontra számítottak júniusról.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Júniusban csökkent az új megrendelések állománya, de érezhetően nőttek a kiszállítások, javult a foglalkoztatási helyzet, és tovább erősödtek az árnyomások.

Márciusban az új megrendelések alindexe 32,5 pontról 22,2 pontra süllyedt.

A teljesített rendeléseket tükröző mutató 21,0 pontról 27,2 pontra nőtt, míg a teljesítésre váró rendeléseké 40,4 pontról 22,5 pontra esett.

A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a májusi 76,8 pontról 80,7 pontra, 1979 júniusa óta nem látott szintre emelkedett. A vállalatok 81,6 százaléka számolt be az alapanyagok árának emelkedéséről, míg például februárban 55 százalék volt ez az arány.

Az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke 41,0 pontról 49,7 pontra, 1980 októbere óta a legmagasabb szintre emelkedett.

A foglalkoztatási mutató 19,3 pontról 30,7 pontra emelkedett. A megkérdezett vállalatok közel 38,5 százaléka vett fel új munkavállalókat, és csak 7,8 százaléka csökkentett létszámot.

A vállalkozások erősen derűlátóak a jövőt illetően, a hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke az előző havi 52,7 pontról 69,2 pontra ugrott júniusban, ami közel harminc éve a legerősebb érték. A válaszadók 75,4 százaléka számít arra, hogy bővül termelése a következő hat hónapban. Ugyancsak nagyjából háromnegyedük a rendelésállomány és a kiszállítások emelkedését, valamint az árnyomások erősödését várja.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából közel 12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!