Enyhén növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben

Gazdaság, 2021.11.30

Enyhén növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye novemberben az energiaellátási problémák enyhülését és a nyersanyagárak egy részének mérséklődését követően.

A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,1 pontra kapaszkodott vissza novemberben. Elemzők 49,6 pontra számítottak az októberi, 49,2 pont után. Az októberi adat a leggyengébb volt 2020 februárja óta, amikor a kínai feldolgozóipari BMI utoljára ereszkedett az 50 pontos küszöb alá, az országban akkor tetőző koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására.

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.

Csao Csing-ho, a kínai statisztikai hivatal vezető elemzője az adatokkal egy időben közzétett közleményben a teljesítmény növekedését elsősorban az energiaellátási problémák enyhülésének és a nyersanyagárak egy részében tapasztalt mérséklődésnek tulajdonította. Rámutatott: a vizsgált 21 feldolgozóipari ágazat közül novemberben 12 szektor teljesítménye bővült, ami hárommal több volt, mint októberben.

A vállalatok mérete szerint bontott adatokból kiderül, hogy novemberben a feldolgozóipari közép- és nagyvállalatok teljesítménye növekedett, ám a kisvállalatoké továbbra is csökkent, jóllehet a visszaesés üteme enyhén lassult az előző hónaphoz képest.

A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 3,6 ponttal javulva 52,0 pontra emelkedett novemberben.

Az új megrendelések állományának 49,4 pontos részindexe ugyan októberhez képest erősödést mutatott, ám továbbra is a kereslet zsugorodását tükrözte.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor 52,3 pontos novemberi BMI-je a teljesítmény növekedésének enyhe mérséklődését jelezte az októberi, 52,4 ponthoz képest.

Az építőipar teljesítményének bővülése 59,1 pontra javult, miközben a szolgáltatóiparé 51,1 pontra gyengült novemberben. 55 pont feletti növekedést regisztráltak a vízi árufuvarozással, a telekommunikációval és tartalomszolgáltatással, valamint a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó szektorokban. Visszaesést jeleztek mindazonáltal a kiskereskedelmi, a közúti- és légi közlekedési-, illetve ingatlanszolgáltatásokkal, valamint a szállodai és vendéglátói szektorok részmutatói.

Miközben az építőiparban tovább erősödött a kereslet novemberben, a szolgáltatóiparban növekvő ütemben folytatódott az új megrendelések állományának visszaesése.

Az üzleti várakozások részindexe 58,2 ponttal továbbra is magas szintű optimizmusról árulkodott, a derűlátás mérséklődött októberről.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index októberről 1,4 ponttal javulva 52,2 pontra erősödött novemberre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!