Enyhén romlott a gazdasági hangulat és a fogyasztói hangulat az euróövezetben márciusban

Gazdaság, 2023.03.30

Márciusban az euróövezetben a várt javulás helyett kissé romlott a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban romlott - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön kiadott felméréséből.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 0,3 ponttal 99,3 pontra csökkent márciusban. Elemzők előzetesen 99,8 pontos márciusi indexre számítottak.

Az Európai Unió gazdasági hangulatindexe az előző havihoz képest 0,3 ponttal 97,4 pontra csökkent márciusban.

A legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok közül Olaszországban 2,0 ponttal, Hollandiában 0,9 ponttal, Franciaországban 0,7 ponttal, Lengyelországban 0,3 ponttal, Spanyolországban marginálisan, 0,1 ponttal emelkedett, míg Németországban 0,1 ponttal csökkent márciusban az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban 0,1 ponttal 107,6 pontra romlott márciusban és 0,3 ponttal 109,0 pontra az euróövezetben.

Az euróövezetben az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban a februári, több mint egy éves rekordot jelentő mínusz 19,1 pontról mínusz 19,2 pontra romlott a fogyasztói hangulatindex márciusban.

Az EU-ban a fogyasztói hangulatindex szintén 0,1 ponttal, mínusz 20,7 pontra süllyedt márciusban négy hónap javulást követően.

A fogyasztók kevésbé pozitívan értékelték országuk általános gazdasági helyzetét, ugyanakkor növekvő hajlandóságot mutattak nagyobb értékű vásárlásokra. A fogyasztók véleménye háztartásuk múltbeli és jövőbeli pénzügyi helyzetéről gyakorlatilag változatlan maradt - közölte a DG ECFIN.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!