Enyhült a német ipar ellátási hiánya, csaknem a koronavírus-járvány előtti szinten áll

Gazdaság, 2024.04.15

Közel a koronavírus-járvány előtti szintre enyhült az anyaghiány a német iparban márciusban, a német feldolgozóipar egészét már szinte alig érintik az ellátási problémák - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adatai szerint márciusban a megkérdezett vállalatok mindössze 10,2 százaléka számolt be fennakadásokról a nyersanyagok és köztes termékek beszállításában, míg egy hónappal korábban, februárban ez az arány 14,6 százalék volt.

"A nyersanyagok és köztes termékek ellátása az utóbbi időben jelentősen javult, a helyzet mostanra szinte visszatért a koronavírus-járvány előtti állapothoz" - kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Mára minden iparágban 20 százalék alá süllyedt a köztes termékek és nyersanyagok beszerzésével kapcsolatos problémákról beszámoló vállalatok aránya. Márciusban leginkább a számítógépgyártók esetében volt jellemző az anyaghiány, a vállalatok 18,2 százaléka számolt be szűk keresztmetszetekről az ellátásban. Az elektromos berendezéseket gyártók 17,5 százaléka, a gépipari vállalatok 14,4 százaléka, valamint a vegyipari cégek 14,5 százaléka továbbra is problémákat jelzett a köztes termékek és nyersanyagok beszerzése során.

Az ellátási problémák 2021 decemberében érték el csúcspontjukat a német feldolgozóiparban, akkor a megkérdezett vállalatok 81,9 százaléka számolt be nehézségekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!